Apua lapsiperheille Kaakkois-Suomeen

7.12.2021

Yli 120 K-Supermarketia ympäri Suomen toteuttaa tänä jouluna ensimmäistä kertaa Auta Ruokalahjalla -keräyksen. Myös Kouvolassa, Lappeenrannassa ja Imatralla on mahdollisuus auttaa vähävaraisia lapsiperheitä ruokalahjoituksin. Keräys alkaa 7.12., ja se toteutetaan yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa. Lisäksi K-Supermarketit tekevät Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta erillisen lahjoituksen, jonka myötä Kaakkois-Suomen alueella jaetaan ruokalahjakortteja 250 perheelle.  

Auta Ruokalahjalla -keräys toteutetaan tänä jouluna ensimmäistä kertaa yli 120 kaupassa yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa. Keräys järjestetään 7.–31.12.2021, ja asiakkaat voivat osallistua keräykseen lahjoittamalla hyvin säilyviä elintarvikkeita. Lahjoitetut jouluherkut jaetaan eri puolilla Suomea Mannerheimin Lastensuojeluliiton kohtaamispaikoissa lapsiperheille. Auta Ruokalahjalla -keräyksen lisäksi K-kauppiailla voi olla omia paikallisia keräyksiä joulun aikana. 

”Hyvä ruoka on keskeinen osa joulua, joten halusimme osallistua vaikeassa tilanteessa olevien lapsiperheiden auttamiseen erityisesti nyt, kun avun tarve on entisestään kasvanut. Kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa joulupöytään haluamiaan ruokia ja herkkuja. Keräys on asiakkaillemme konkreettinen tapa auttaa. Lisäksi K-Supermarketit tekevät erillisen 100 000 euron lahjoituksen Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta. Summa jaetaan ruokalahjakortteina 2 000:lle apua tarvitsevalle perheelle”, kertoo K-Supermarketin ketjujohtaja Anne Hujala. Kaakkois-Suomessa jaetaan MLL:n Kaakkois-Suomen piirin kautta 250 perheelle K-Supermarketien lahjoittama ruokalahjakortti. Kortit jaetaan Eksoten (lastensuojelu ja aikuissosiaalityö), Kymenlaakson perhekeskuksen (PYYDÄ APUA -palvelu) sekä monikulttuurisuuskeskus Myllyn ja Saagan kautta.

Lisäksi Etelä-Kymenlaaksolainen Samaritas ry on lahjoittanut MLL:n Kaakkois-Suomen piirille 1000€ alueensa lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Kaakkois-Suomen piiri kartoittaa yhdessä Kymsoten perhekeskusverkoston kanssa apua tarvitsevat lapsiperheet lahjoituksen hyödyntämistä varten.

”Kaakkois-Suomessa lapsiperheiden köyhyys on ollut ongelma jo aiemmin, mutta koronakriisi on vielä pahentanut tilannetta. Taustalla on muun muassa irtisanomisia ja lomautuksia.  Ruoka-avulle on jatkuva tarve. On ilo saada tarjota apua näin konkreettisessa muodossa”, sanoo toiminnanjohtaja Christa Carpelan MLL:n Kaakkois-Suomen piiristä.  


Kaakkois-Suomessa mukana Auta Ruokalahjalla -keräyksessä olevat K-Supermarketit:  

K-Supermarket Imatrankoski, Imatra 
K-Supermarket Vuoksenniska, Imatra 
K-Supermarket Kankaro, Kouvola 
K-Supermarket Torkkari, Kouvola 
K-Supermarket Valtari, Kouvola 
K-Supermarket Kristiina, Lappeenranta 
K-Supermarket Lauritsala, Lappeenranta 


Näin osallistut Auta Ruokalahjalla -keräykseen:  

  • Tarkista mukana olevat K-Supermarketit: www.k-supermarket.fi 
  • Osallistua voit 7.12.–31.12. välisenä aikana.  
  • Osta hyvin säilyviä ruokatarvikkeita, jotka eivät tarvitse kylmäsäilytystä. 
  • Jätä ostamasi tuotteet Auta Ruokalahjalla -keräyspisteeseen.  
  • K-Supermarket-kauppiaat toimittavat Mannerheimin Lastensuojeluliiton avulla ruokalahjoitukset apua tarvitseviin lapsiperheisiin.  


Lapsiperheköyhyys koskettaa Suomessa yli 120 000 lasta*. Koronapandemia on lisännyt lapsiperheiden avun tarvetta koko Suomessa, mutta pienituloisuudessa on myös alueellisia eroja. Lapsiperheiden pienituloisuus oli yleisintä Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. THL:n vuoden 2019 tilaston** mukaan Kymenlaakson lapsista 14,5 % ja Etelä-Karjalan lapsista 13,8 % kuului pienituloisiin. Vastaava luku koko maassa on 12,4 %. 

K- Supermarketista valtaosa tekee jatkuvaa yhteistyötä erilaisten avustusjärjestöjen kanssa. K-Supermarketeille tehdyn kyselyn*** mukaan 96 % vastanneista kaupoista sanoo tekevänsä hyväntekeväisyyttä jatkuvasti. Yleisimmät tavat auttaa ovat hävikkiruoan lahjoittaminen vähävaraisille seurakuntien tai järjestöjen kautta, koulujen ja paikallisten urheiluseurojen tukeminen sekä erilaiset keräykset juhlapyhien yhteydessä. 

*Lähde Tilastokeskus tulonjakotilasto 2019 

** Lähde THL, Lasten pienituloisuusaste 2019 tilasto 

***Lähde: K-Supermarketien hyväntekeväisyyskysely 09/2021, n=133